Online órák

2020.04.15 15:08

Mi a különbség az online és a személyes órák között? Előnyei, hátrányai, eddigi tapasztalatok.

 

A vírus miatt az online órák előtérbe kerülnek mostanában. Tapasztalataim szerint többen tartottak ettől ezidáig, de most hirtelen rákényszerülnek erre és mint tudjuk a kényszer nagy úr. 

Személyes órák előnyei, hogy nem kell előre anyagot keresni, hiszen a diák eljön az órára, csak kinyomtatja a tanár az anyagot és már tudja is nézni, tehát gyorsabb, hatékonyabb így. Ott a szemkontaktus, látjuk egymás gesztusait, reakcióit. Hátránya a diák számára az utazgatás, ami időigényes lehet heti 1-2 vagy többször. Van aki csak ezt a tanulási formát részesíti előnyben és teljesen elzárkózik az online elől. 

Online órák előnyei, hogy bárhol, bármikor lehet órát tartani. Nem kell elmenni a diáknak a tanárhoz vagy fordítva ha az házhoz jár. Elutalja a diák az óra árát, ami a mai Világban kb. 5 perc alatt megérkezik már hétvégén is és kezdődhet az óra. Hátránya ha a diáknak nincs megfelelő eszköze az órához pl. nyomtató vagy stabil internet akkor nehezebb kivitelezni. 

Milyen programokat érdemes hozzá használni? A legegyszerűbbek a legjobbak. Messenger, skype, google hangouts, viber. Az újabbak kevésbé vannak tesztelve nagy létszámú felhasználóra. 

Mikor érkezzen meg az összeg? Ideális esetben minimum 24 órával az óra előtt. A mostani helyzetben az óra kezdetéig. 

Mi az amit változtat az online óra az életünkben? Mindenképp azt mondanám rugalmasságunk és alkalmazkodóképességünk fejlesztéséhez járul hozzá mind a tanár és a mind a diák részéről, hiszen bármikor előfordulhatnak váratlan helyzetek, szituációk amikkel nem lehet kalkulálnunk. Felesleges ezeken idegeskedni, mivel rajtunk kívülálló eseményekről van szó.