Kis csoportos vs egyéni óra

2018.10.02 16:46

Az alábbi bejegyzésben a kis csoportos és az egyéni óra előnyeit és hátrányait fogom összeszedni.

Kezdjük az egyéni órával. Egyértelműen drágább, viszont a tanár csak a tanulóra figyel, személyre szabottan alakítja ki az órát, alkalmazkodik. Sokszor teszem azt, hogy ha az óra folyamán érzékelem, hogy valamely nyelvtani rész problémás akkor arra visszatérünk vagy ott és most vagy a következő órán. Értelemszerűen előfordulhat, hogy felesleges egy órát derékba törni valami miatt, ami nem megy. Pl. egy olvasmány vagy hallásértés esetén. 

Csoportos órát azoknak ajánlom, akik szeretnek párban dolgozni. Nagyon jól működő tanulási forma pl. a szituációk, viták gyakorlására. Hátránya, hogy a tanár nem tud egyszerre több diákra figyelni pl. egy 10-15 fős csoport esetén. 2-3 fős csoport esetén más a helyzet, viszont ebben az esetben sajnos meg kell várni egymást. Másik hátránya még ha kis csoportról beszélünk akkor is, hogy 2-3-4 ember igényeihez kell alkalmazkodnia a tanárnak. Így érdemes előre megbeszélni a csoport tagjainak, hogy mit szeretnének az adott órán. Egy emberre nyilván kevesebb idő jut itt

Melyiket kiknek ajánlom?

Ez nagyon sok mindentől függ kezdve a személyiségtípustól, múltbéli tapasztalatokon keresztül, preferált tanulási módszereken át a nyelvvizsga típusáig. 

Egyéni órára általában azok jönnek, akik már megtapasztalták a csoportos óra rejtelmeit és úgy érzik jobb lenne számukra ha a tanár csak rájuk figyelne.

A kis csoportos óra pedig azoknak jó, akik mind tudásban egy szinten vannak mind pedig célokban. Illetve nagyjából egy időben dolgoznak, össze tudják egyeztetni az elfoglaltságaikat.